Februari (eerste helft)

Februari is voor veel tuiniers een moeilijke maand. Het is al een hele tijd winter en het voorjaar lijkt nog een eind weg. Stiekem hoop ik dat het voorjaar vroeg begint en dat de Russische beer van vorig jaar gewoon in Moskou blijft. Er zijn signalen in de tuin dat het voorjaar onderweg is. Helleborussen, katjes, krokusjes en sneeuwklokjes laten zich niet kennen door een laagje sneeuw of snijdend koude wind. Als zij het voorjaar kunnen voelen, dan kunnen wij het ook.

De eerste zaterdag in februari ben ik op bedevaart gegaan. Niet naar Lourdes of Santiago, maar naar Dordrecht. Achterin de winkelstraat zit daar de Seedsaver der Lage Landen, Vreeken’s Zaden. Na jaren vertrouwd te hebben op de postorder besloot ik mezelf dit jaar op een bezoek aan de winkel te trakteren. Het was smullen, de zaden uitgestald op houten rekken, netjes op productcategorie en anders op alfabet, voorzien van smeuïge informatie op de achterkant van het zakje. In de binnentuin staan onder andere citrusbomen, bessenstruiken en rabarber te wachten op een nieuw plekje in de zon. Aan de overige artikelen kun je zien dat de zaakvoerder verstand heeft van tuinieren en oog heeft voor kwaliteit. Degelijke zaaibakken, uitstekende snoeischaren en mooie houten labels om potten en planten van naam te voorzien.

Bij het uitzoeken van groenten laten we ons graag door kookboeken inspireren. Zo staat er in een kookboek met uitsluitend groente een groentetaart met gegrilde courgettebloemen. Voor dit recept planten we extra courgettes, want een geplukte bloem betekent dat daar geen vrucht meer aankomt en voor een geslaagde taart hebben we al snel 6-8 bloemen nodig. In datzelfde boek staat een gerecht van rabarber met dragon. Rabarber is goed verkrijgbaar, maar mijn vriendin en ik hebben twee jaar gezocht naar Franse dragon. Vorige jaar hebben we zelf dragon gezaaid. Het werden grote sterke planten, maar toen we gingen oogsten en proeven ontbrak de anijsachtige smaak volledig. We hadden geen Franse, maar Russische dragon gezaaid. Toen we de zoektocht naar Franse dragon bijna gestaakt hadden, bleek deze plant te groeien in de moestuin van Martha’s ouders. De stekjes staan nu in de kas en de eerste nieuwe loten ontspruiten al. Dat wordt, als alles goed gaat,  zelfgemaakte bearnaisesaus deze zomer.

Voor het tomatenrek in Dordrecht werd ik hebberig. Schitterende sappige donkerrode tomaten riepen om gekocht en gezaaid te worden. Ik beken schuld, ik heb er te veel gekocht. Waar ik nog meer te veel van heb gekocht: courgettes, bietjes, cosmos, vingerhoedskruid, salvia’s, kolen, prei en allerhande kruiden. Ik berg ze nog even op in de kelder, over vier weken beginnen we met zaaien.

Klussen in de tuin

Februari is het moment om de tuin op orde te maken voor het komende jaar. De plantbedden netjes, de kas opgeruimd en gezeemd en het gereedschap geslepen.  Het voelt als het treffen van de voorbereidingen voor een groot feest. Alles en iedereen in rij en gelid voor de gasten (groenteplanten) arriveren.

Controleer nu het nog kan het ondersteunende materiaal. Alles waar planten langs klimmen kan nu nog vervangen of gerepareerd worden, als de  bramen eenmaal zijn uitlopers heeft gevormd is het heel lastig om dit zonder schade aan de plant te herstellen. Als u fruitbomen heeft is dit een mooi moment om deze te snoeien. Het overige snoeiwerk spaar ik op tot maart.

Advertisement
%d bloggers like this: