Juni (eerste helft)

Het afgelopen Hemelvaartsweekend hebben Martha en ik overuren gedraaid in de moestuin. Dit weekend is voor ons het moment om de tuin in rij en gelid te zetten, planten waar we maanden in de kas liefdevol voor gezorgd hebben mogen nu naar buiten. Het zaaien kan even op een lager pitje. Dit is ook het moment om extra van de tuin te genieten, even alles van een afstandje bekijken. Aanvankelijk had ik de hoop om op zondag in de moestuin de krant te lezen, maar dat bleek natuurlijk weer ongelooflijk naïef te zijn.

In de moestuin begint het nu al aardig vol te worden. De dahlia’s, courgettes en cosmossen kunnen worden uitgeplant. Buiten klimmen de boontjes langzaam tegen de hazelaarstokken, de tuinbonen staan in bloei en de worteltjes en bieten genieten van het warme weer. Door het droge weer hebben we niet veel onkruid, dit probeer ik zo te houden door af en toe een drietandje door de tuin te halen.

Voor het eerst hebben we eetbare sla uit de tuin. Het lijkt zo eenvoudig, maar vorig jaar ging het hopeloos mis met onze slakroppen. Onze eerste lading sla hadden we veel te dicht op elkaar gezaaid en niet uitgedund, met snotterige slakroppen tot gevolg. Daarvan geleerd hebbende zaaiden we de volgende slaplantjes verder van elkaar. Het werden aanvankelijk mooie kroppen, maar na het tijdrovende schoonmaken bleken deze slaplanten enorm bitter te zijn. Ze gingen direct op de composthoop. Dit jaar kreeg ik van een collega-tuinder ijsbergslaplantjes. Martha heeft ze geoogst en samen met verse basilicum en bietenblad omgetoverd tot een salade Nicoise. Nu begrijp ik wat mensen zeggen over sla uit eigen tuin, er zit écht smaak aan.

In de kassen groeien de tomaten, paprika’s, aubergines en komkommers tegen klippen en bergen op. Kas 1 ligt in de volle zon en kas 2 in de halfschaduw. In deze laatste kas groeien de planten ook prima, al zie ik daar dat de stengels van de tomatenplanten iets minder dik zijn en dat de vruchtzetting bij de komkommers iets trager gaat dan in kas 1. Toch denk ik dat de schaduw hier in de zomer van pas gaat komen. Kas 1 werd vorig jaar zó warm dat de tomaten stopten met afrijpen, ze werden niet rood maar bleven geel en werden keihard. Ik hoop daar in kas 2 minder last van te hebben. Onder de tomatenplanten staan Tagetes (dat noemden we vroeger Afrikaantjes, maar dat mag ik van de kweker zo niet meer noemen) en basilicum. Beide plantjes houden insecten op afstand van de tomaten. Water geven in een kas is nog een hele kunst. Meestal geven mensen te veel water, maar de grond mag tussendoor best opdrogen. Ik meng vloeibare plantenvoeding door het water bij elke gietbeurt.

Op ons moestuincomplex vinden tuinkeuringen plaats, ten behoeve van een heuse tuinprijs. De prijsuitreiking is eind juni, dus het is de hoogste tijd om de tuin extra mooi te laten zijn. Nog een keer de haag knippen, dahlia’s en eenjarigen in potten en troggen planten en alles netjes opgeruimd achter laten. Laat de tuinkeuring maar langskomen.

Werk van de maand:

Moestuin: Het is nog niet te laat om met een moestuin te beginnen, al zul je nu wel stappen moeten zetten. In het tuincentrum zijn allerlei groenteplanten te koop waar je een hele zomer van kunt eten. Nu zaaien is voor een hele reeks gewassen ook nog mogelijk. In juni kun je bijvoorbeeld stokslabonen zaaien, zaai tevens om de paar weken nieuwe slaplantjes. Ook kun je alvast nadenken over het zaaien van verschillende koolsoorten.

Zorg ervaar dat het zachte fruit zoals bramen en frambozen mooi is opgebonden. Als er vruchten aankomen kunnen ze na een regenbui op de grond gaan hangen waardoor het fruit beschadigt en vies wordt.

Siertuin: Ook hier is het nu prachtig, en om dit spektakel tot september/oktober gaande te houden is het belangrijk om uitgebloeide rozen af te knippen. In de vaste planten border kan het een goed idee zijn om bijvoorbeeld floxen voor de helft in te knippen. Zo spreidt je de bloei tot in het najaar.

De eerste artisjok
Alles begint klein, een komkommer van twee centimeter in de kas
Advertisement
%d bloggers like this: