April

Aprilletje zoet, heeft nog wel eens een witte hoed. Normaal vind ik weerspreuken erg truttig, maar deze is toch wel raak op dit moment. Daags na Pasen is ’s-Hertogenbosch volledig wit door sneeuw en hagel. Op zondag stapte ik tussen de paasstollen door even op de fiets om de planten en stekken in de kas water te geven. Ik leek wel gek, want onderweg werd ik getrakteerd op twee forse hagelbuien. Het komt dan wel heel vreemd over wanneer iemand vraagt: wat heb je gedaan? “Ik heb m’n tuin water gegeven.” April is onstuimig begonnen dit jaar. Eigenlijk zoals het hoort, want om er nog maar eens een weerspreuk in te gooien: een droge maart en een natte april, dat is wat de boer graag wil.

Lekker warm in de kas, een mooi moment om alvast sla te zaaien.

Op het landgoed net buiten de stad is er dit jaar al flink wat werk verzet. Verschillende hagen heb ik flink versmald. Na jaren van snoeien worden hagen steeds een beetje dikker. Soms is het goed om terug te gaan naar het begin zodat de haagplanten weer opnieuw uit kunnen open. Ook krijg je op deze manier weer meer ruimte in je borders. Hagen kunnen met gemak een meter breed worden, dat scheelt toch heel wat mooie beplanting. Niet elke haagplant kan tegen rigoureuze snoei. Haagbeuk en gewonen beuk verdragen heftige snoei, zelfs tot vlak op de hoofdstam. Ook taxus leent zich hier goed voor. Bij Taxus kan het wel eens voorkomen dat na een winter met sneeuw de struik openvalt. Dit krijg je met scheren in de zomer bijna niet gecorrigeerd. Afknippen op de stam en opnieuw beginnen is vaak de beste oplossing. Om het zicht nog acceptabel te houden en de plant een goede kans op hergroei te garanderen verdient het de voorkeur om slechts een zijde van de haag te snoeien. De andere zijde mag gesnoeid wanneer de gesnoeide zijde goed herstelt.

Ook het gazon heeft de eerste bemesting achter de rug. Dit jaar heb ik niet geverticuteerd. Samen met de eigenaar is besloten om het grote gazon enigszins te ‘senioriseren’. Een perfecte groene grasmat hoort hier niet bij, het mag iets wilder en losser. Daarmee besparen we aanzienlijk op het onderhoud en zal het gazon een fijnere plaats zijn voor bloemen en insecten.

In de moestuin heb ik de dahlia’s en canna’s reeds opgepot. De knollen hebben een hele winter doorgebracht in de kelder van ons appartement. Nu deze weer opgepot in de kas staan hebben we weer een zee van ruimte in de kelder. De planten staan wel onder glas, op deze manier kan ik ze voortrekken en genieten we langer van bloemen. Canna’s die overwinterd hebben zullen het jaar erop veel groter zijn en meer bloemen dragen. Zo kun je ze echt gebruiken als een showstopper in de tuin. In het midden van onze moestuin plant ik twee Canna’s met daarbij twee of drie dahlia’s. Eronder misschien wat Crocosmia’s en om het geheel wat op te luchten een fijn siergras ertussen. Als dit geen blikvanger wordt. Ook zullen een aantal dahlia’s en canna’s de voortuin van het landgoed opvrolijken. Bij tuincentra zie ik op dit moment al volop geraniums en andere zomerbloeiers. Trap niet in de verleiding om nu al kleur aan de tuin toe te voegen, dit is echt nog veel te vroeg.

Nog twee Dahlia’s in een pot zetten en dan kunnen ze in de kas.

Over kleur gesproken. Tijdens een wandeling op eerste Paasdag door ’s-Hertogenbosch viel ons iets op. We misten kleur om ons heen. Een enkele magnolia stond in bloei en hier en daar een verdwaalde toverhazelaar. In onze kindertijd spetterde het voorjaarsgeel en roze ons om de ogen. Forsythia’s, Japanse kersen, Syringen en Japanse sierkweeën waren veelgeziene gasten in menig voortuin.  Met Pasen kwamen deze takken naar binnen en zorgden zo voor lekker veel kleur en een zoete voorjaarsgeur. Het lijkt wel alsof deze planten niet meer aangeplant worden. Toegegeven, echt modieus en strak is het niet, maar van alleen haagjes en siergrassen ga ik in het voorjaar niet stralen. Hier dan toch een klein pleidooi voor truttigheid. Zie het als corvee, u plant een Forsythia, de buurman een Syring en zo gaat u net zolang door totdat de hele straat met Pasen een leuk boeketje kan samenstellen. Zo draagt u samen de lasten en lusten van ietwat truttige tuinplanten.

Verder naar de moestuin, waar behalve de opgepotte zomerbloeiers, nog veel meer te beleven is. De worteltjes en spinazie zijn aan het ontkiemen. Deze zaai ik altijd direct op de plaats van bestemming. In de kas zijn de koolrabi’s en rodekolen inmiddels vijf centimeter groot. Over een paar weken zal ik deze buiten uitplanten. Ook de stekken laten tekenen van leven zien, vooral de druiven, kiwi’s en hortensia’s laten al nieuw blad zien. De vijgenstekken houden zich nog even koest. In ons appartement groeien de tomaten, paprika’s en aubergines gestaag naar het nieuwe kunstlicht. Het wordt tijd om deze voor de eerste keer naar individuele potten te verplanten, zodat ze zich binnen verder kunnen ontwikkelen. Tegen Koningsdag verplaatsen we ze naar de kas. De IJsheiligen zijn dan nog niet geweest, maar de grootste kans op vorst is dan wel geweken.

Klussen voor het weekend:

In de moestuin

Het is nu volop zaaitijd. Sla, spinazie, bietjes en worteltjes kunnen allemaal op de uiteindelijke plaats gezaaid worden. Binnen kun je nog steeds volop tomaten, paprika’s en aubergines zaaien. Wanneer april verder vordert kun je onder koud glas ook al courgettes en pompoenen in een bakje zaaien. Ik geef de voorkeur aan voorzaaien, want meer dan eens worden bij mij deze jonge planten net na opkomst in de tuin door vogels opgegeten. Het is nog wel te vroeg om sperziebonen te zaaien, maar je kunt wel alvast de houten constructies hiervoor opzetten. Het klinkt gek, maar als je in het najaar wilt genieten van heerlijk kolen, dan mogen deze ook nu al worden voorgezaaid in de kas. We naderen het einde van het plantseizoen voor (fruit)bomen, wil je nog iets planten, sla dan nu je slag.

In de siertuin

Wanneer het gazon nog geen mest gehad heeft, dan is dat nu de hoogste tijd. Maai het de eerste keer goed kort en kies indien er veel mos in zit voor een middagje verticuteren. Je kunt nu meer vorstgevoelige heesters snoeien en als het wat warmer wordt kan ook de vijver weer worden opgestart. Daarmee bedoel ik dat oude plantenresten worden verwijderd en dat het filter wordt schoongemaakt en aangezet. Vissen geven zelf aan wanneer ze weer honger hebben, ze zwemmen dan weer aan de oppervlakte. Met het warmer worden zal ook het onkruid weer gaan groeien, zorg ervoor dat je het de baas blijft. Veel vaste planten kunnen nu gescheurd worden. Plant de jonge delen terug en gooi de oude kern op de composthoop. Het beste wat je nu voor de tuin kunt doen is de borders mulchen met compost of bladaarde. Verdeel een dikke laag compost tussen de heesters en vaste planten en laat de regen al het goede uit de mulch doorsijpelen naar de wortels van je planten. Het wordt een prachtig voorjaar.

Advertisement
%d bloggers like this: