Juni

Onder de parasol op de moestuin is het genieten. Als ik naar links kijk zie ik de kas, met daarin de tomaten en de aubergines. Achterin de kas vormen zich mooie trossen aan de Frankenthaler kasdruif. In het voorjaar heb ik in deze kas ook een vijg geplant. Vijgen onder glas zijn eerder rijp en in goede jaren kun je twee keer oogsten, heb ik me laten vertellen. Het is de grootste vijg die in Nederland kan groeien, Ficus Carica “longue de Portugale”. De vruchten kunnen tot wel 100 gram wegen. Rechts van mij staat de meloenbak met daarin inmiddels twee meloenplanten. Het restje champignonmest dat ik nog had heb ik in het plantgat vermengd. Het doet de meloenplanten goed. Links en rechts heb ik dus prachtig zicht, maar als ik recht vooruit kijk zie ik toch wel het mooiste. Een tuin die tot de rand gevuld is met groente en fruit. 

De Frankenthaler kasdruif maakt mooie trossen

De tuin staat, in positieve zin, in schril contrast met vorige zomer.  Door omstandigheden kon ik toen minder in de tuin werken. Dat was vorig jaar zichtbaar, onkruid, droogte en planten die niet helemaal gelukkig waren. Hoe anders is het nu. Nagenoeg alles is op orde. De groenteplanten zijn allemaal geplant. De stokjes om te ondersteunen staan waar ze moeten staan en de netten en zeilen zijn gespannen zodat slagregens, vogels en rupsen een goede oogst niet in de weg staan. Het is een genot om naar de tuin te kijken en ik ben er dan ook wel een beetje trots op. Het vele thuiswerken helpt ook mee. Zeker op warme dagen begin ik ’s ochtends in de moestuin met een rondje water geven. Ik loop de tomatenplanten na op dieven en ik controleer of alle vensters in de kas open staan. Na een minuut in de kas loopt het zweet al langs mijn neus naar beneden, knap hoe planten wel goed met die warmte kunnen omspringen. 

Dit voorjaar heb ik veel fruitplanten aangeplant. Deze geef ik nu veel water. Het is belangrijk om alles wat dit voorjaar geplant is regelmatig te controleren op droogte. De planten hebben nog onvoldoende wortels ontwikkeld om zelfstandig een droge periode te kunnen overbruggen. Dit geldt voor planten die uit een pot in de tuin gezet zijn, maar misschien nog wel meer voor planten die dit jaar van plek verwisseld zijn. Houd ze goed vochtig zodat ze nieuwe wortels kunnen maken en niet uitdrogen. 

Tot de langste dag vind ik het altijd hard werken in de tuin. Alles moet uitgeplant worden, het onkruid groeit snel en veel planten hebben nog relatief weinig wortels en water geven is dus een vereiste. Ook veel hagen kunnen eigenlijk wel een knipbeurt gebruiken. Na de langste dag lijkt er altijd iets te veranderen in de tuin. De grote golf van zomergroenten moet dan nog komen, maar het onkruid lijkt een stapje terug te nemen. De geknipte hagen zorgen voor rust aan het oog en ook het gazon en de bloemenborder vragen vanaf dat moment minder aandacht. 

De eerste oogst

De eerste oogst hebben we gevierd op ons balkon. Het voorgerecht was een verse gekookte artisjok met een zelfgemaakte vinaigrette. Het hoofdgerecht bestond uit een salade met groenten uit de tuin. Twee soorten sla, kruiden, de eerste kleine courgettes, koolrabi, worteltjes en radijsjes. Over niet al te lange tijd verwachten we ook de tuinbonen en de eerste komkommers. Ook de bietjes zullen binnen twee weken klaar zijn voor de oogst. Eten met de seizoenen is heel bijzonder. Ik kan er soms dagen naar uitkijken als ik weet dat de tuinbonen bijna rijp zijn. Het is alsof je iemand weer begroet na een jaar afwezigheid. 

Een wel heel grote koolrabi

Niet alleen in de moestuin, maar ook in de siertuin is er nu veel te beleven. De borders komen langzaam op hoogte en de eerste groepen met vaste planten komen in bloei. Sommige hagen kunnen al een knipbeurt gebruiken, maar ik wacht geduldig tot augustus, dan hoeft het maar 1 keer te gebeuren. Twee keer per jaar is wel beter voor de meeste hagen, dan groeien ze compacter, maar het kost me net iets te veel tijd. Ondanks dat het najaar mijn favoriete jaargetijde is kan ik ook erg genieten van juni, zeker nu we voldoende neerslag gehad hebben, alles is zo mooi groen en vol leven. Hier op de Brabantse zandgronden kun je zien dat de rododendrons blij zijn met de neerslag. Ze hadden het de afgelopen jaren echt moeilijk. 

Zoals gezegd, onder de parasol is het echt genieten in de moestuin, maar er zijn natuurlijk ook klussen die gedaan moeten worden, dus wanneer de koffie en de cake op zijn kun je hier mee aan de slag:

Moestuin

In de moestuin is het nog een paar weken hard werken. Vooral het onkruid kan nu hard gaan. Zorg ervoor dat planten goed kunnen groeien door ze voldoende water en voeding te geven. Mulch planten die lang op de tuin moeten staan, zoals knolselder, knolvenkel en kolen. De mulchlaag beschermt planten tegen uitdrogen en je hoeft niet elke dag met de gieter rond te lopen. Zelfgemaakte compost is ideaal als mulchmateriaal. Ook belangrijk, voor wie tomaten heeft geplant, is het dieven. Als je daar even mee achter loopt worden je tomatenplanten binnen geen tijd een oerwoud waar je geen overzicht meer hebt. Voor wie nog niet heeft nagedacht over het menu in de late herfst en de winter, je kunt nu nog kolen zaaien en daar zou ik geen weken meer mee wachten.

Siertuin

De zomer komt eraan en dat betekent dat gazons het weer moeilijk gaan krijgen. Stel de maaier hoger af zodat het gras langer blijft. Langere grassprieten staan gelijk aan langere wortels en daardoor kan het gras beter tegen droogte. Als je potten gevuld hebt met zomerbloeiers is het belangrijk om deze regelmatig te voeden met een vloeibare plantenvoeding in het gietwater. Zorg er ook voor dat je de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderd. Als je nog geen zomerbloeiers gezet hebt is het nu wel zo’n beetje je laatste kans om petunia’s en geraniums te kopen, of iets wat je mooi vindt natuurlijk. Door de warmte gaan waterplanten hard, hou ze in toom zodat er ook voldoende licht in de vijver komt. 

Ook de courgettes gaan weer hard
Advertisement
%d bloggers like this: