Een Nieuw Begin

Beste Tuinvrienden,

Voor het nieuwe jaar wens ik jullie een goede gezondheid, veel geluk en natuurlijk heel veel plezier in de tuin! Het afgelopen jaar is het van mijn kant erg stil geweest, maar dat heeft een reden. Achter de schermen werk ik hard aan een nieuw boek. Het idee voor een nieuw boek zit zeker al vier jaar in mijn hoofd, maar in oktober 2021 is de eerste pennenstreek op papier beland. Inmiddels zijn we bijna anderhalf jaar verder en werk ik samen met KNVV uitgeverij hard aan een juweel van een tuinboek. Ik neem jullie in het boek gedurende een jaar mee in mijn moestuin en naar het landgoed net buiten ‘s-Hertogenbosch. Twee tuinen waarvan de hekken normaal gesloten blijven en alleen door het lezen van het boek te ontdekken zijn.

Hoewel veel gebeurtenissen van het afgelopen jaar in het boek staan, wil ik jullie natuurlijk ook op deze plaats even bijpraten. We hebben een bijzonder droog en warm tuinjaar achter de rug. De tomatenoogst was reuze, evenals de paprika’s en aubergines. Voor goede appels was het iets te warm, de vruchten blijven na het plukken minder lang goed en geven een melig gevoel in de mond. Gelukkig verrijk ik al jaren de bodem met veel gerijpte stalmest en champost, zodat de bodem in staat is om veel water vast te houden. ook voor het nieuwe jaar staat dit op de planning. Tegen droogte zijn twee dingen te doen: water vasthouden in vaten wanneer het valt, zoals in de winter en werken aan het absorberend vermogen van de tuin. Zelf compost maken, niet te netjes zijn en af en toe wat stalmest gebruiken.

Afgelopen zomer bezocht ik een druiventeler onder de rook van Brussel. Voor het tijdschrift Groei&Bloei ging ik op pad om meer te weten te komen over deze bijzonder exclusieve druiventeelt. Druiven zo groot als groene pruimen, vol met smaak en volzoet van smaak. Ik heb mijn ogen uitgekeken toen de kweker vertelde dat hij per tros wel vijftien tot twintig minuten aan het krenten is. Het mooiste volgde aan het einde van onze wandeling door de ruim honderd jaar oude kassen. Ik kreeg twee stekjes mee naar huis, een blauwe Royal druif en een Witte muskaatdruif “Canon Hall”. Volgens de kweker een hele uitdaging om goed te telen, maar ik ga mijn best doen en jullie goed van dit avontuur op de hoogte houden.

In het maart nummer van Groei&Bloei zal een uitgebreid artikel over gras verschijnen. Maaien, bemesten, verticuteren en doorzaaien. Het is elk jaar weer een uitdaging om voor een goede grasmat te zorgen. Voor wie het allemaal een tandje wilder mag, er zijn veel manier om een gazon te verwilderen. In mijn nieuwe boek beschrijf ik de avonturen die ik met het verwilderen van een gazon heb beleefd.

Alvast een heel mooi tuinjaar gewenst en tot snel!

Robbert

Advertisement
%d bloggers like this: