
Zeventig procent van alle gazonproblemen veroorzaken we helaas zelf. We bemesten verkeerd of niet op het juiste moment, we laten het gras verdrogen of juist verdrinken, of we betreden het gazon op die momenten dat het juist met rust gelaten wil worden. De meest bepalende factor voor de kwaliteit van het gazon is echter de manier waarop we het maaien.
Het lijkt zo eenvoudig, we starten de maaier wanneer het gras lang is en zetten de sprieten eens lekker kort. Het kan echter niet meer fout dan dit. Voor we gras gaan maaien moeten we ons eerst afvragen hoeveel tijd we aan het gras willen besten, met andere woorden: Hoe vaak kunnen en willen we maaien? Het antwoord op deze vraag bepaalt de maaihoogte.
Voor een mooi en sterk gazon is het belangrijk om niet meer dan 30% van de lengte af te maaien. De grasspriet is immers de motor van de plant. Hier vindt de fotosynthese plaats waardoor de plant kan groeien. Als we het gras ineens kort maaien ontnemen we de grasplant een groot deel van z’n groeikracht.
Als u één keer per week wilt maaien kunt u niet maaien op anderhalve centimeter. Gras groeit immers een centimeter of drie tijdens een groeizame periode. Als we dan bij 4,5 centimeter gaan maaien voldoen we bij lange na niet aan de 30% reel. Om één keer in de week te maaien houden we een maaihoogte aan van 5 á 6 centimeter. Na een week is het gazon 8 á 9 centimeter en blijft u mooi binnen de 30%.
Als u wilt kunt u natuurlijk wel op 2 centimeter maaien, maar dan zult u bij 3 centimeter de maaier weer moeten starten. Zeker in het voorjaar kan dat al na twee dagen zijn.
Het verhogen van de maaihoogte heeft een bijkomend voordeel met betrekking tot de hoeveelheid onkruid. Een ‘hoogpolige’ grasmat laat weinig licht door op de bodem waardoor onkruidzaden niet goed kunnen ontkiemen.
Om spoorvorming te voorkomen is het raadzaam om de maairoute van tijd tot tijd te verleggen, en het houdt het maaien plezieriger. Happy mowing!