Verticuteren

Naast maaien en mesten is verticuteren van groot belang voor een stralend gazon. Het doel van verticuteren is om de grasmat te verjongen. De verticaal geplaatste messen snijden door de wortels van het gras waardoor de grasplant gestimuleerd wordt om nieuwe uitlopers te vormen. Tevens snijden de messen door de viltlaag van een gazon heen. Deze laag bestaat uit (half)verteerde gazonresten, wortels en ander organisch materiaal. Het snijden in deze laag zorgt ervoor dat water, lucht en voedingsstoffen beter bij de wortels van het gazon kunnen komen.

Verticuteren wordt vaak geassocieerd met het verwijderen van mos, maar dat is eigenlijk enkel een leuke bijkomstigheid. Als we verticuteren verwijderen we wel veel mos en dood materiaal. Om optimaal mos te verwijderen met een verticuteermachine is het raadzaam om twee weken op voorhand een mosdoder te strooien.

Verticuteren kan het hele jaar, maar er zijn twee momenten waarop deze bewerking een heel hoog rendement heeft. Het beste moment is het najaar, vanaf 1 september. Een gazon heeft vaak te lijden onder de droogte van de zomer. Door het gazon vlak na de zomer te verticuteren verwijdert u al het dode gras. Na het verticuteren is het raadzaam om het gazon door te zaaien. Door de relatief hoge temperaturen en de verwachte neerslag in het najaar zal ook het gezaaide gras snel ontkiemen.

De meeste mensen verticuteren echter vooral in het voorjaar, en dat is prima. Voor het verticuteren is het raadzaam om het gazon goed kort te maaien, dit is de enige keer dat u meer dan 30% van de lengte mag maaien. Na het verticuteren is het belangrijk om het geverticuteerde gras goed te harken, zodat al het oude materiaal verwijderd wordt. Na het verticuteren bemesten en als het warm genoeg is (minimaal 12 graden), gelijk doorzaaien met kwalitatief goed graszaad.

Het voorjaarsonderhoud op een rij: maaien, verticuteren, bemesten en doorzaaien.
Advertisement
%d bloggers like this: